De tre kanalene

De tre kanalene

Energiene i vår subtile kropp kan flyte gjennom tre ulike kanaler: Venstre kanal, høyre kanal og senterkanalen. Venstre og høyre kanal krysser hverandre midt i hodet.

Ida Nadi – Venstre kanal

Den venstre kanalen (blå) representerer fortiden vår, følelseslivet vårt og ønskene våre. Kanalen slutter i superegoet (underbevisstheten), der alle minner, inngrodde oppfatninger og atferd er lagret.

Pingala Nadi – Høyre kanal

Den høyre kanalen (gul) representerer fremtiden, vår fysiske og mentale aktivitet, våre handlinger og planlegging. Kanalens endestasjon er egoet, eller “jeg”et. Det som gir oss illusjonen av å være et “jeg”, av å være isolert fra det som er rundt oss.

Shushumna Nadi – Senterkanalen

Senterkanalen er kanalen for åndelig utvikling. Det er kraften som gjør at vi utvikler oss, og som bevisst eller ubevisst leder oss mot den høyere bevisstheten som det syvende chakaraet (Sahasrara) representerer.

Ubalanse i kanalene betyr ubalanse i hele systemet

Hvis vi brukere for mye av energiene i venstre eller høyre kanal, kommer systemet vårt i ubalanse. Det leder til stress og fysiske eller psykiske problemer.

Gjennom meditasjon har vi mulighet til å se om systemet er ute av balanse. Det gjør vi ved hjelp av indikasjoner i hendene. En sval bris i hendene betyr balanse, mens varme, tyngde og kribling indikerer at vi har noen ubalanser vi trenger å korrigere.

Et eksempel:  Hvis den venstre hånden din er varm eller tung, eller hvis det stikker/kribler i  fingrene, betyr det at noe er i ubalanse i venstre kanal.

I Sahaja Yoga bruker vi  naturelementene ild, vann, jord, luft og eter for å balansere systemet. Som alt annet i naturen består vi mennesker også av elementer.

Naturen i seg selv er ren. Det er bare oss menneskers uvitenhet og atferd som skaper problemer og ubalanser i oss selv og samfunnet. Elementene i naturen har evnen til å nøytralisere disse påvirkningene og re-etablere balansen i livet. Det er denne evnen vi gjør bruk av i Sahaja Yoga.

© Sahaja Yoga Norway